Mesures per a l’organització de campaments i altres activitats de lleure infantil i juvenil a l’estiu 2020

Darrera actualització: 12 maig 2020
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja ha anunciat els criteris generals per a la realització de campaments i altres activitats de lleure infantil i juvenil aquest estiu davant la crisi de la covid-19, sempre i quan les fases de desescalada ho permetin. Es tracta d’unes mesures no exemptes de polèmica i sobre les quals les entitats d’associacionisme educatiu han emès un posicionament: “L’estiu (també) és dels esplais i caus!”.

A continuació resumim alguns dels requisits per a poder realitzar les activitats, que caldrà anar adaptant a les diferents fases del desconfinament i que vénen marcats per criteris generals de seguretat i protecció:

 • Primerament, no s’admetrà cap participant que tingui possibles símptomes de la covid-19 ni tampoc els que hagin conviscut amb persones que n’hagin tingut en els últims 14 dies. Els infants, adolescents o joves hauran de tenir el calendari vacunal actualitzat i els que tinguin patologies prèvies caldrà que siguin valorats pels serveis mèdics per participar a les activitats.
 • Les activitats caldrà fer-les a llocs amb baix risc de contagi i els seus participants hauran de ser procedents de zones amb una incidència similar de la covid-19 en el territori.
 • Hi haurà d’haver un/a monitor/a per a cada 10 infants, adolescents o joves, començant amb dues persones dirigents per activitat. També es mantindran les ràtios de les titulacions dels dirigents. Aquests grups hauran de ser grups estables i mantenir igual 2 metres de distància entre ells/es.
 • Per dormir també s’hauran de respectar els 2 metres de distància, en espais interiors s’hauran de ventilar mínim 10 minuts 3 cops al dia, i netejar i desinfectar amb una periodicitat diària. També hi haurà la possibilitat de fer bivac i dormir en tendes de campanya en acampades.
 • Infants, adolescents i joves no podran compartir material ni tampoc menjar. A més, no estarà permès que les persones participants col·laborin en les tasques de cuina, servei del menjar i neteja d’estris. Les persones encarregades d’intendència hauran de ser sempre les mateixes i no podran tenir contacte amb les persones participants.
 • A més, les activitats hauran de comptar, com a mínim, amb un “responsable de seguretat i higiene”. A partir de 30 participants i per cada fracció de 10 infants, adolescents o joves més, caldrà sumar-ne un.
 • Caldrà també habilitar punts de neteja de mans per garantir un rentat sistemàtic, disposar de mascaretes quan hi hagi distàncies menors a 2 metres i s’haurà de comprovar i enregistrar diàriament l’estat de salut dels participants. També, en cas d’algun positiu per covid-19 durant l’activitat s’hauran de poder aïllar ràpidament les persones que han estat en contacte.
 • En els espais on es realitzi l’activitat caldrà delimitar les diferents àrees i no compartir-les si no són amb grups petits. En instal·lacions compartides, només podran fer-se ús en horaris d’ús exclusiu i caldrà desinfectar-les després. El material també s’haurà de desinfectar després de cada ús.
 • I com a mínim la persona designada com “responsable de seguretat i higiene” i la persona responsable de l’activitat hauran de realitzar una formació destinada a aprofundir en les mesures de protecció així com en la detecció de símptomes, per a més informació adreceu-vos aquí. També, es facilitaran recursos per treballar pedagògicament les noves rutines i hàbits post-confinament de la covid-19.

A part d’aquestes mesures, s’han elaborat protocols específics de desenvolupament per a cadascuna de les activitats, publicats el 26 de maig:

Podeu trobar tots aquests documents a la pàgina del Departament de Joventut que s’ha habilitat.

També podeu consultar la guia  ‘Campaments i activitats escoltes per a un estiu de desconfinament. Què fem?’ (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya) amb idees i consells per decidir com encarar les activitats d’aquest estiu. O l’apartat de Preguntes freqüents d’Esplac.

Per a més informació truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram al 652 878 122 o bé per correu electrònic a craj@crajbcn.cat.

Data d’actualització: 5/06/2020

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.