Organització d’una parada de Sant Jordi

Darrera actualització: 15 març 2023
Temps de lectura: 5 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre esdeveniments. Consulta la resta d’articles a ‘Organització d’esdeveniments: tot el que cal saber‘ (CRAJ).

Per poder posar una parada el 23 d’abril a Barcelona cal disposar d’un permís d’ocupació de l’espai públic. Aquest permís és totalment gratuït i la tramitació es fa a través de l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona, presentant una sol·licitud de permís d’ocupació de l’espai públic per la diada de Sant Jordi. La informació sobre les parades i el tràmit està disponible a la pàgina de parades de roses i llibres de l’Ajuntament de Barcelona.

També us animem a reflexionar sobre com celebrar la diada de Sant Jordi amb consciència i responsabilitat amb l’article ‘Per una diada de Sant Jordi més conscient i sostenible‘ (CRAJ).

Termini

El període durant el qual s’ha de fer la sol·licitud s’anuncia cada any i dura aproximadament un mes. Aquest 2023:

 • Pels espais vinculats a establiments/espais reservats: de les 15:00 hores de l’1 de març fins a les 15:00 hores del 14 d’abril.
 • Pels espais lliures: de les 15:00 hores del 13 de març fins a les 15:00 hores del 14 d’abril.

Tipus d’ubicacions de la parada

S’estableixen els següents tipus d’espais per a la instal·lació d’una parada: 

 • Espais vinculats a establiments: situats davant de locals o comerços i reservats específicament tant a llibreries i floristeries com a aquells establiments que, sense tenir llicència de llibreria i/o floristeria (escoles, parròquies, fundacions, etc…) durant la diada de Sant Jordi se situen davant del seu local per vendre llibres i/o roses. Podeu accedir al tràmit en aquest enllaç.
 • Espais lliures: disponibles per al públic general, ubicats fora dels espais reservats i de davant de comerços o establiments. Podreu accedir al tràmit en aquest enllaç.
 • Espais reservats: destinats als professionals del sector del llibre i la rosa i a les entitats autoritzades.

Tramitació

Aquest permís és gratuït i la tramitació és prioritàriament en línia, a través de l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona. La tramitació telemàtica permet escollir, en temps real, la ubicació d’entre els emplaçaments disponibles i obtenir de manera immediata el permís d’ocupació per instal·lar una parada de roses o de llibres.

A banda de poder fer la tramitació amb els certificats electrònics habituals, es pot realitzar el tràmit també amb l’idCAT Mòbil, un sistema segur i gratuït que no requereix instal·lar cap programari ni recordar cap contrasenya.

També s’han habilitat diferents punts de tramitació presencial, on cal demanar cita, trucant al telèfon 010. Consulteu-los al final de la pàgina de parades de roses i llibres.

Hi ha especificitats segons la ubicació de la parada:

 • Permisos d’ocupació dels espais lliures: Cal tenir en compte que només es pot tramitar un permís d’ocupació per titular per això és molt important que us assegureu que heu seleccionat l’emplaçament desitjat atès que un cop obtingut el permís no existeix l’opció de modificar-ne les dades o renunciar-hi. El titular de la parada en cap cas pot ser un menor en edat escolar obligatòria. Seleccioneu l’emplaçament al mapa on veureu identificats els espais de la següent manera:
  • Cercles vermells: espais per a venda de roses
  • Cercles blaus: espais per a venda de llibres
  • Cercles negres: espais ocupats
 • Permisos d’ocupació dels espais vinculats a establiments/espais reservats: podeu obtenir el permís d’ocupació de l’espai específicament reservat davant del vostre local o comerç, per instal·lar una parada durant la diada de Sant Jordi. Si disposeu de més d’un local o establiment associat a un mateix CIF, haureu de tramitar cada permís d’ocupació de forma individualitzada. Tot i que l’aplicatiu del tràmit us mostrarà tots els espais vinculats a aquell CIF, només en podreu seleccionar un a cada tràmit. Aquest tràmit és per si esteu pensant a vendre roses i llibres davant del vostre local o la vostra seu. En el cas de permisos d’ocupació dels espais reservats, està orientat només per a professionals del sector del llibre i la rosa, i es gestiona a part.

Passos a seguir

 1. Accediu al tràmit amb identificació o certificat digital vàlid.
 2. Empleneu les dades personals.
 3. Seleccioneu la ubicació disponible.
 4. Confirmeu les dades i finalitzeu el tràmit.
 5. Descarregueu el permís obtingut, on constarà l’emplaçament escollit.*
  *També el rebreu a l’adreça de correu electrònic que proporcioneu en el formulari.

Consideracions sobre el permís

Cal tenir en compte que la tramitació d’aquest permís va subjecte a una sèrie de característiques que ha de seguir la parada, especificades en el tràmit.

Validesa

 • El permís d’ocupació de la via pública ha d’estar disponible en tot moment a la parada, el podeu tenir imprès o bé mostrar l’arxiu des del vostre dispositiu electrònic atès que disposa d’un codi QR que en permet la identificació.
 • En el cas d’espais lliures: El permís només és vàlid pel dia 23 d’abril i la instal·lació de les parades no pot fer-se abans de les 7h del matí i han de retirar-se abans de les 23 hores del mateix dia.
 • En el cas d’espais vinculats a establiments i d’espais reservats: El permís tindrà validesa per als dies 21, 22 i 23 d’abril de 2022, excepte per a les parades situades a calçada en la superilla de Sant Jordi, que només es podran posar el dia 23. La instal·lació de les parades no pot fer-se abans de les 7h del matí i han de retirar-se abans de les 23 hores del mateix dia.

Característiques físiques de la parada

 • El muntatge de la parada de venda de roses només permet ocupar l’espai amb una taula o mostrador, i en cap cas superant la superfície d’1 metre per 2 metres.
 • No s’autoritza la instal·lació d’elements auxiliars com pancartes, carpes, tendals, etc. Ni tampoc equips de megafonia, ni la connexió amb l’enllumenat i/o servei d’aigua públics. Qualsevol element que estigui subjectat als fanals, a l’arbrat o altres elements urbans serà retirat de la via pública.
 • No es poden utilitzar elements del mobiliari urbà (arbres, bancs, etc.) com a suport dels elements de la parada.
 • Les parades de venda s’han d’instal·lar de forma que deixin lliure d’obstacles el pas dels vianants un mínim d’1,80 metres entre la façana dels edificis i la part frontal de la parada. Les parades no poden situar-se adossades a les façanes.
 • La parada de venda ha de respectar l’adreça i ubicació que s’indica al plànol del permís, no ha de molestar als vianants ni interferir amb altres ocupacions autoritzades i ha de separar-se com a mínim de 0,80 metres de la vorada, per raons de seguretat envers al trànsit rodat o d’accés als vehicles aparcats, tant si l’apartament és en línia com en bateria.
 • No està permès situar-se davant de passos de vianants, guals, parades d’autobús, parades de tramvia, accessos al Metro ni d’edificis públics.

Productes

 • En les parades de roses únicament s’admet la venda de roses naturals, o bé fetes de manera artesanal, sempre respectant la icona de la flor típica de la diada de Sant Jordi.
 • No s’admet la venda d’altres productes complementaris, encara que aquests estiguin relacionats amb la diada. Això inclou tota mena d’artesania, bijuteria, roba, complements i similars, productes alimentaris (pa de Sant Jordi), regals, etc. Tampoc s’admet la publicitat comercial.

Altres recursos d’interès

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.