Organització d’una parada de Sant Jordi

Darrera actualització: 28 març 2022
Temps de lectura: 5 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre esdeveniments. Consulta la resta d’articles a ‘Organització d’esdeveniments: tot el que cal saber‘ (CRAJ).

Per poder posar una parada el 23 d’abril a Barcelona cal disposar d’un permís d’ocupació de l’espai públic. Aquests permisos són totalment gratuïts i la tramitació es fa a través de l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona, presentant una sol·licitud de permís d’ocupació de l’espai públic per la Diada de Sant Jordi. Tota la informació està disponible a: Parades de roses i llibres.

Termini

El període durant el qual s’ha de fer la sol·licitud s’anuncia cada any i dura aproximadament un mes. Aquest 2022, el termini acaba el dilluns 18 d’abril.

Tipus d’ubicacions de la parada

S’estableixen els següents tipus d’espais per a la instal·lació d’una parada: 

 • Públic general o espais lliures: són aquells oberts a tota la ciutadania. Qualsevol persona física pot tramitar una llicència en aquests espais, de manera totalment telemàtica, dins dels terminis establerts. Caldrà fer la tramitació a través del Permís d’ocupació de l’espai públic per la Diada de Sant Jordi: Espais Lliures. La tramitació telemàtica permet escollir en temps real la ubicació d’entre els emplaçaments disponibles i obtenir de forma immediata el permís d’ocupació per a la instal·lació d’una parada de roses o de llibres.
 • Espais reservats: aquests espais estan destinats als professionals del sector del llibre i la rosa i a les entitats autoritzades. Excepcionalment, només per a l’any 2022, per accedir a aquests espais els professionals del sector del llibre i la rosa s’han d’adreçar al Gremi de Llibreters de Catalunya, i les entitats autoritzades per l’Ajuntament de Barcelona han de fer la petició a través del Registre Electrònic de l’Ajuntament. Podeu consultar els espais reservats al final d’aquesta pàgina: Parades de roses i llibres

Tramitació

Les sol·licituds es poden presentar només telemàticament amb el Permís d’ocupació de l’espai públic per a la instal·lació d’una parada de venda de roses o llibres amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Aquest tràmit és gratuït. 

Es pot fer la tramitació telemàtica de manera àgil i ràpida utilitzant idCAT Mòbil. També s’accepta qualsevol certificat digital reconegut pel Consorci AOC. De la mateixa manera, s’habiliten diferents punts d’assistència a la tramitació telemàtica, exclusius per a persones físiques que vulguin instal·lar parades als espais destinats al públic general.

La sol·licitud presencial a les OAC continua disponible, però únicament per a persones físiques. Cal tenir cita prèvia, que es pot obtenir trucant al telèfon gratuït 010, i portar emplenada degudament i signada la sol·licitud. Aquestes peticions es tramitaran un cop s’acabi el termini de sol·licitud telemàtica amb els espais que quedin disponibles en aquell moment.

Hi ha especificitats segons la ubicació de la parada:

 • Permisos d’ocupació dels espais lliures: cal tenir en compte que només es pot tramitar un permís d’ocupació per titular. Per això és molt important que us assegureu d’haver seleccionat l’emplaçament desitjat, ja que un cop obtingut el permís no existeix l’opció de modificar-ne les dades o renunciar-hi. El titular de la parada en cap cas pot ser un menor en edat escolar obligatòria. Seleccioneu l’emplaçament al mapa on veureu identificats els espais de la següent manera:
  • Punts vermells: espais per a venda de roses.
  • Punts blaus: espais per a venda de llibres.
  • Punts negres: espais ocupats.
 • Permisos d’ocupació dels espais vinculats a establiments: podeu obtenir el permís d’ocupació de l’espai específicament reservat davant del vostre local o comerç, per instal·lar una parada durant la Diada de Sant Jordi. Si disposeu de més d’un local o establiment associat a un mateix CIF, haureu de tramitar cada permís d’ocupació de forma individualitzada. Tot i que l’aplicatiu del tràmit us mostrarà tots els espais vinculats a aquell CIF, només en podreu seleccionar un a cada tràmit.
 • Permisos d’ocupació dels espais reservats: podeu escollir l’espai d’entre els emplaçaments disponibles dins els àmbits delimitats com a reservats i sol·licitar el permís d’ocupació per instal·lar una parada durant la Diada de Sant Jordi.

Resposta de l’Administració

 • Permisos d’ocupació dels espais lliures: descarregueu el document del permís d’ocupació en format PDF, on constarà l’emplaçament escollit. També el rebreu a l’adreça de correu electrònic que proporcioneu en el formulari.
 • Permisos d’ocupació dels espais vinculats a establiments: s’obtenen de forma immediata en el mateix moment de fer la sol·licitud. Descarregueu el document del permís d’ocupació en format PDF, on constarà l’emplaçament escollit. També el rebreu a l’adreça de correu electrònic que proporcioneu en el formulari.
 • Permisos d’ocupació dels espais reservats: un cop gestionades les peticions a través del Gremi de Llibreters de Catalunya, pels llocs destinats a professionals, i del propi Ajuntament, pels destinats a les entitats autoritzades, cada Districte gestionarà una autorització per espai reservat.

Consideracions sobre el permís

 • El permís d’ocupació de la via pública ha d’estar disponible en tot moment a la parada, el podeu tenir imprès o bé mostrar l’arxiu des del vostre dispositiu electrònic atès que disposa d’un codi QR que en permet la identificació.
 • Validesa:
  • En el cas d’espais lliures: El permís només és vàlid pel dia 23 d’abril i la instal·lació de les parades no pot fer-se abans de les 7 del matí i han de retirar-se abans de les 23 hores del mateix dia.
  • En el cas d’espais vinculats a establiments i d’espais reservats: El permís tindrà validesa per als dies 22 i 23 d’abril de 2022, excepte per a les parades situades a calçada en la superilla de Sant Jordi, que només es podran posar el dia 23. La instal·lació de les parades no pot fer-se abans de les 7 del matí i han de retirar-se abans de les 23 hores del mateix dia.
 • El muntatge de la parada de venda de roses només permet ocupar l’espai amb una taula o mostrador, i en cap cas superant la superfície d’1 metre per 2 metres.
 • No s’autoritza la instal·lació d’elements auxiliars com pancartes, carpes, tendals, etc. Ni tampoc equips de megafonia, ni la connexió amb l’enllumenat i/o servei d’aigua públics. Qualsevol element que estigui subjectat als fanals, a l’arbrat o altres elements urbans serà retirat de la via pública.
 • No es pot utilitzar element del mobiliari urbà (arbres, bancs, etc.) com a suport dels elements de la parada.
 • La parada de venda ha de respectar l’adreça que s’indica al permís, no ha de molestar als vianants ni interferir amb altres ocupacions autoritzades i ha de separar-se com a mínim de 0,80 metres de la vorada, per raons de seguretat envers al tràfic rodat o d’accés als vehicles aparcats, tant si l’apartament és en línia com en bateria.
 • No està permès situar-se davant de passos de vianants, guals, parades d’autobús, parades de tramvia, accessos al Metro ni d’edificis públics.
 • No està permesa la venda de roses a una distància inferior a 50 metres de radi d’un local de floristeria o quiosc de flors.
 • Únicament s’admet la venda de roses naturals, o bé fetes de manera artesanal, sempre respectant la icona de la flor típica de la Diada de Sant Jordi.
 • No s’admet la venda d’altres productes complementaris, encara que aquesta estiguin relacionats amb la Diada. Això inclou tot tipus d’artesania, bijuteria, roba, complements i similars, productes alimentaris (pa de Sant Jordi), regals, etc. Tampoc s’admet la publicitat comercial.

Altres recursos d’interès

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.