Què entén el CJB per associacionisme juvenil?

Darrera actualització: 4 març 2021
Temps de lectura: 2 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre creació d’entitats. Consulta la resta d’articles a ‘Creació d’una associació: tot el que cal saber‘ (CRAJ).

Un cop sabem què és una associació, es fa necessària una reflexió col·lectiva sobre si el projecte que teniu entre mans s’adequa o no a les característiques d’aquesta figura jurídica.

Ampliant la definició de l’article anterior, des del CJB entenem que una associació:

 • Ha de ser de base voluntària, assembleària i sense ànim de lucre.
 • No ha de ser la fórmula jurídica per iniciar un projecte empresarial o d’auto-ocupació.
 • Ha d’estar orientada a créixer i oberta a la participació de més persones, sempre respectant les particularitats i límits de cada entitat.
 • No ha de ser un projecte de 3 persones que tenen l’objectiu d’acabar lucrant-se individualment: no ha de limitar o blindar la participació de qualsevol persona que compleixi les condicions per esdevenir-ne sòcia.
 • És juvenil quan està liderada per persones joves (fins a 35 anys, tot i que per llei fins a 29 anys).
 • Les associacions juvenils són entitats obertes que formen part d’una societat diversa i amb la seva tasca influeixen a una transformació social.

En la resolució ‘Defensem l’associacionisme!’ es reivindica aquest model associatiu amb una finalitat social i no econòmica i que es realitza a partir del voluntariat i es desenvolupa a través de la participació i la democràcia interna.

En resum, una associació no és la via per obtenir un benefici econòmic i d’autoocupar-se les persones impulsores. Per això existeixen altres fórmules jurídiques i diferents serveis a la ciutat de Barcelona per orientar-vos sobre quines són les vies per iniciar aquest tipus de projectes!

Què podeu fer si el format associatiu no encaixa amb el vostre projecte?

 • Si esteu impulsant una iniciativa o projecte sense ànim de lucre és molt possible que desconegueu quina forma jurídica és la més adequada (associació, fundació, cooperativa,…). Realitzar aquest Test Idea Associativa de Torre Jussana us ajudarà a determinar si constituir  una associació és la millor opció per a la vostra iniciativa. També us serà imprescindible conèixer els avantatges i els inconvenients de constituir una associació, així com les obligacions legals i els tràmits que comporta.
 • Si teniu clar el projecte i creieu que el format idoni és una cooperativa, també podeu contactar amb Coòpolis, que acompanyen projectes en la seva posada en marxa i constitució com a cooperatives: Assessorament de Coòpolis.

Per tal de consolidar la vostra iniciativa, us recomanem seguir llegint i fer un plantejament inicial abans de desenvolupar-la. També us animem a demanar un assessorament gratuït a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp al 652 87 81 22.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.