Què entén el CJB per associacionisme juvenil?
Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre creació d’entitats. Consulta la resta d’articles a ‘Creació d’una associació: tot el que cal saber‘ (CRAJ).
Un cop sabem què és una associació, es fa necessària una reflexió col·lectiva sobre si el projecte que teniu entre mans s’adequa o no a les característiques d’aquesta figura jurídica.
Ampliant la definició de l’article anterior, des del CJB entenem que una associació:
- Ha de ser de base voluntària, assembleària i sense ànim de lucre.
- No ha de ser la fórmula jurídica per iniciar un projecte empresarial o d’auto-ocupació.
- Ha d’estar orientada a créixer i oberta a la participació de més persones, sempre respectant les particularitats i límits de cada entitat.
- No ha de ser un projecte de 3 persones que tenen l’objectiu d’acabar lucrant-se individualment: no ha de limitar o blindar la participació de qualsevol persona que compleixi les condicions per esdevenir-ne sòcia.
- És juvenil quan està liderada per persones joves (fins a 35 anys, tot i que per llei fins a 29 anys).
- Les associacions juvenils són entitats obertes que formen part d’una societat diversa i amb la seva tasca influeixen a una transformació social.
En la resolució ‘Defensem l’associacionisme!’ es reivindica aquest model associatiu amb una finalitat social i no econòmica i que es realitza a partir del voluntariat i es desenvolupa a través de la participació i la democràcia interna.
En resum, una associació no és la via per obtenir un benefici econòmic i d’autoocupar-se les persones impulsores. Per això existeixen altres fórmules jurídiques i diferents serveis a la ciutat de Barcelona per orientar-vos sobre quines són les vies per iniciar aquest tipus de projectes!
Què podeu fer si el format associatiu no encaixa amb el vostre projecte?
- Si esteu impulsant una iniciativa o projecte sense ànim de lucre és molt possible que desconegueu quina forma jurídica és la més adequada (associació, fundació, cooperativa,…). Realitzar aquest Test Idea Associativa de Torre Jussana us ajudarà a determinar si constituir una associació és la millor opció per a la vostra iniciativa. També us serà imprescindible conèixer els avantatges i els inconvenients de constituir una associació, així com les obligacions legals i els tràmits que comporta.
- Si la vostra intenció és treballar i iniciar un projecte d’autoocupació, podeu demanar un assessorament d’emprenedoria per a joves de l’Ajuntament de Barcelona. Podeu adreçar-vos a aquest servei d’assessorament en emprenedoria per a joves a través d’una cita en un Punt infoJOVE. També és recomanable que demaneu un assessorament per a projectes d’Economia Social i Solidària a Barcelona Activa.
- Si teniu clar el projecte i creieu que el format idoni és una cooperativa, també podeu contactar amb Coòpolis, que acompanyen projectes en la seva posada en marxa i constitució com a cooperatives: Assessorament de Coòpolis.
Per tal de consolidar la vostra iniciativa, us recomanem seguir llegint i fer un plantejament inicial abans de desenvolupar-la. També us animem a demanar un assessorament gratuït a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp al 652 87 81 22.