Finançament europeu: programes i tipus

Temàtiques: FinançamentEtiquetes:
finançament
Darrera actualització: 1 juny 2018
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

En primer lloc, destacar que els projectes europeus no serveixen per finançar l’entitat, encara que en una petita part de la despesa que es presenti al projecte es financi. Els fons europeus estan dirigits a fomentar el treball de certes temàtiques com són els drets humans, la lluita contra la discriminació, èxode forçós, persones refugiades, etc.

Si el què l’entitat busca és tan sols finançament, econòmicament, els projectes europeus no comporten un gran ingrés per a l’entitat, si tenim en compte l’elevat volum de feina i de gestió que molts cops suposen. És molt possible que el projecte requereixi molts recursos humans per a la seva gestió i justificació i que el petit percentatge de despeses bàsiques, com poden ser, salaris de persones, despeses de funcionament, etc., que cobreixi la convocatòria no compensi l’esforç aplicat.

Quan parlem de finançament europeu, la institució que en té la gestió és la Comissió Europea, i cal conèixer bé els objectius de la Comissió Europea en cadascuna de les seves convocatòries, entendre la seva lògica, llegir-se molt bé les bases i documents de referència.

El finançament públic és un aspecte clau però no n’és l’únic. Hem de tenir en compte altres aspectes, és per això que us recomanem que consulteu: Guia Eines de finançament privat (CRAJ)

On es poden trobar els finançaments europeus disponibles?

La Generalitat de Catalunya per mitjà de la secretaria d’Afers exteriors i de la Unió Europea del Departament de Presidència, ha posat en funcionament un nou portal web dedicat als fons de la UE a Catalunya.

La web reuneix de forma molt clara i senzilla totes les oportunitats de finançament europeu disponible, alerta de les convocatòries en curs per part de les institucions a la informacions i sobretot facilita l’accés a la informació.

És un servei pioner a Europa que pretén facilitar l’accés a les entitats culturals i socials, així com també als municipis i a les petites i mitjanes empreses, per a que accedeixin de forma ràpida i eficaç a les oportunitats de finançament que Europa ofereix.

El portal agrupa la informació en 10 àmbits temàtics per a que a cada usuari li sigui més fàcil trobar el finançament més adient.

Programes europeus

A continuació alguns dels programes que poden interessar a les associacions, tot i que si consulteu directament a la web us apareixeran totes les opcions:

 • Europa Creativa: Sector cultural, audiovisual i creatiu.
 • Europa amb la Ciutadania: Implicació de la ciutadania europea en la vida democràtica de la UE.
 • Drets, Igualtat i Ciutadania (REC): Igualtat, drets de les persones i lluita contra la discriminació.
 • Programa de Justícia: Cooperació judicial civil i penal. Accés a la justícia. E-Justícia. Drets de les víctimes. Formació de professionals. Drogues.
 • Fons Social Europeu: Creació d’ocupació, inserció social, igualtat d’oportunitats, millora de les condicions laborals, qualitat de l’administració pública.
 • Ocupació i Innovació social: El Programa EaSI té per objectiu la promoció d’un elevat nivell d’ocupació de qualitat i sostenible, la garantia d’una protecció social adequada i digna, la lluita contra l’exclusió social i la pobresa, i la millora de les condicions de treball.
 • Iniciativa de Voluntaris/es de la UE (EU Aid Volunteers): La iniciativa Voluntaris d’ajuda de la UE reuneix voluntaris i organitzacions de diferents països en una acció conjunta, proporcionant suport pràctic en la prestació d’ajuda humanitària i contribuint a l’enfortiment de les capacitats locals i a la recuperació de les comunitats afectades per desastres.
 • Eramus+: és el programa de la Comissió Europea per educació, formació, joventut i esport.

Per a més informació, es pot consultar la web: Fons europeus.

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.