Endinsem-nos en l’oci alternatiu: tipus i característiques

Temàtiques: Panorama associatiuEtiquetes:
Darrera actualització: 2 desembre 2020
Temps de lectura: 5 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Avui en dia són moltes les opcions d’oci alternatiu i cultura dispersa que s’ofereixen i cada cop són més les entitats juvenils relacionades amb aquestes temàtiques. Amb l’objectiu de donar a conèixer més de prop aquestes entitats i quin tipus d’activitats realitzen, hem elaborat alguns articles al voltant d’aquesta temàtica.

Les aportacions de diverses entitats juvenils de Barcelona i la participació de l’Espai de treball d’Univers Alternatiu* del Consell de la Joventut de Barcelona han estat claus en la realització d’aquests.

Si teniu ganes de participar en una entitat relacionada amb aquests temes, si sou una entitat i us plantegeu conèixer entitats d’oci alternatiu per col·laborar-hi o fer xarxa o bé si simplement voleu conèixer més sobre aquest àmbit, us animem a seguir llegint!

A continuació, detallem alguns tipus d’activitats d’oci alternatiu i cultura dispersa, així com exemples d’aquestes:

Jocs de taula

Són jocs físics en els quals una o més persones interaccionen amb diferents elements com un taulell, baralla de cartes, set de daus, llosetes, comptadors per tal d’aconseguir una sèrie d’objectius determinats que constitueixen la condició de victòria. Per tal de poder aconseguir aquests objectius, poden intervenir elements com l’atzar, l’estratègia, la memòria o la interacció entre les jugadores, en major o mesura.

En funció de les mecàniques del joc es pot distingir entre: competitius, cooperatius, party games, abstractes, lògica, puzles, wargames, cartes, cartes col·leccionables, ameritrash, eurogames, infantils, push your luck, etc.

Alguns exemples: el Catan, les cartes Magic: The Gathering, el Carcassonne, el Virus!, el Bang!, el Sushi Go!, el Dixit…

Jocs de rol

Els jocs de rol són una experiència de narració compartida on les jugadores interpreten diferents personatges (generalment cadascuna un de diferent) i interaccionen amb una història creada per un/a màster. La història sol tenir un plantejament inicial, però el final és indefinit i dependrà de les accions i decisions que prenguin les jugadores. El paper del/la màster és adaptar el curs narratiu de les diferents escenes, proposar reptes, combats, misteris… i donar vida als personatges secundaris.

No hi ha guanyadores ni perdedores, l’interès consisteix a veure com evoluciona la història de cadascun dels personatges a mesura que la campanya (conjunt de partides dins d’una mateixa història) avança. També, el rol té un component molt alt de presa de decisions, ja que en tot moment les jugadores han d’estar decidint què fer quan el màster les sotmet a diferents situacions, de les quals han d’intentar sortir-ne amb èxit.

Alguns dels jocs de rol poden presentar mapes, escenografia o miniatures per representar millor el curs de la partida.

Alguns exemples: Dungeons and Dragons, Fiasco, Hora de Aventuras, Anima, Paranoia, La Crida de Cthulhu…

Rol en viu

El rol en viu és molt proper al teatre d’improvisació, ja que és el mateix jugador/a qui es converteix en el personatge, i a més, fa les accions amb el seu mateix cos i amb les seves paraules. Es diferencia dels jocs de rol bàsicament en la manera d’expressar les accions del personatge.

Igual que en els jocs de rol que no són en viu, no hi ha guanyadors ni perdedors i l’interès consisteix a veure com evoluciona la història de cadascun dels personatges a mesura que la partida avança.

En els rols en viu se sol cuidar molt l’entorn i la posada en escena de la partida. Malgrat que hi poden haver jocs amb un perfil més casual, és habitual que les persones vagin vestides i caracteritzades, alhora que hi hagin decorats i elements dissenyats segons l’ambientació escollida.

És difícil posar exemples ja que cada partida és única i irrepetible, i són qui juga i el/la màster (si n’hi ha) els que creen la història! Poden tractar-se de partides ambientades en la vida real, en llibres i pel·lícules o en el món d’algun joc de rol de taula.

Wargames

Un joc de guerra, també anomenat wargame o joc de simulació de conflictes és un tipus de joc, habitualment de tauler o de miniatures, en què dos o més jugadors simulen un conflicte militar, una campanya o una batalla concreta, ja sigui des d’un punt de vista tàctic, operacional, estratègic o gran estratègic. També existeix la modalitat de wargame en viu i a través de videojocs.

Wargames de miniatures

Els wargames de miniatures acostumen a utilitzar models en miniatura, metàl·lics o de plàstic, i escenografia acurada del terreny on es desenvolupa l’acció. Les regles dels jocs de miniatures s’utilitzen per a qualsevol batalla d’un determinat període o ambientació, de manera que es poden jugar molts escenaris diferents amb el mateix manual.

Habitualment el moviment de les miniatures sobre el terreny i l’efecte dels enfrontaments es determina a partir de la distància mesurada amb una cinta mètrica; alguns wargames utilitzen taulers hexagonals o quadriculats. La resolució de combats s’acostuma a resoldre amb tirades de daus o taules de resultats.

Wargames de tauler

Els jocs de guerra de tauler acostumen a representar les unitats militars, exèrcits o altres elements d’un conflicte en forma de fitxes (cubs o discs de fusta, per exemple), que es poden desplaçar pel tauler que representa l’escenari, en funció de regles determinades, sovint específiques de cada joc particular. En general aquests wargames representen un únic conflicte, batalla o campanya de forma exclusiva amb les regles de les quals disposa el manual. Els elements bàsics d’aquest tipus de jocs són mapa, daus, cartes i fitxes entre altres.

Alguns exemples: Warhammer, Infinity, X-Wing, La guerra del Anillo, Risk… 

Manga-Anime

El Manga-Anime gira al voltant de la cultura japonesa i els seus productes culturals. Podem definir el Manga (漫画) com l’abreviatura en japonès de còmics i l’Anime (アニメ) fa referència a l’estil d’animació originari del Japó, amb personatges i fons distintius.

A Catalunya ha tingut una forta influència per l’emissió de moltes sèries d’animació  i actualment a Barcelona se celebra el Manga Barcelona, la fira més gran de Manga d’Espanya, on participen moltes associacions. El Manga-Anime està també molt relacionat amb el Cosplay (disfressar-se de personatges de manga), els còmics i sèries d’anime i els videojocs.

Alguns exemples: Detectiu Conan, One Piece, Naruto, Death Note, Bleach, Mi vecino Totoro. El castillo ambulante…

Videojocs

Són jocs virtuals que es juguen a través d’una consola de joc, ordinador, PDA, telèfon mòbil, etc. Hi ha infinitat de tipologies diferents, tant individuals com col·lectius, de diverses temàtiques i objectius… així que és pràcticament impossible que no trobis el teu!

En l’àmbit associatiu, existeixen entitats amb objectius específics com la preserva dels videojocs antics, la defensa de les dones dins del món dels videojocs o la creació de comunitats i tornejos al voltant de videojocs específics. En els darrers anys s’han posat de moda els E-Sports, que són competicions de videojocs, cada cop més, professionalitzades. I també els streamings (visualitzacions en directe) dels jugadors en plataformes en línia.

Alguns exemplesCounter Strike, Pokemon, Zelda, League of Legends, Valorant, Fortnite, Age of Empires, Mario Bros, Sonic…

K-POP

El K-pop és un gènere musical que inclou diversos estils com la música dance electrònica, hip-hop, rap, rock o R&B i que es refereix específicament a la música popular de Corea de Sud. Es caracteritza pels seus vídeos musicals i les coreografies, i tota una comunitat al darrere que ha generat una cultura pròpia.

És freqüent trobar grups de joves ballant K-POP, ja que s’ha popularitzat molt aquest tipus de música i els grups que la interpreten. Hi ha nombrosos col·lectius que queden per preparar-se actuacions i participar en concursos de ball.

Alguns exemples: BTS, Super Junior (grups masculins) i BlackPick, Girls’ Generation (grups femenins)…

Esports Alternatius

Els esports alternatius són aquells que sorgeixen com a alternativa als esports tradicionals, més populars i convencionals. N’hi ha tants que només ens centrem en aquells que practiquen les entitats d’oci alternatiu i cultura dispersa. L’origen és molt diferent: per exemple de jocs o esports tradicionals renovats, de pel·lícules fantàstiques, de recreacions medievals, etc.

Pel que fa a les tipologies, n’hi ha de molt diverses, com aquells centrats en la simulació d’enfrontaments armats (Airsoft, Paintball), la lluita recreativa medieval (Softcombat), aquells que utilitzen equipament electrònic (Laser Tag) o partides de jocs esportius amb un component de rol en viu (Jugger o Rol en viu combatiu).

Alguns exemples: Softcombat, Lluita recreativa medieval, Paintball, Airsoft, Laser Tag, Jugger, Quidditch…

Altres recursos d’interès

Si voleu conèixer les entitats juvenils actives a Barcelona en l’àmbit d’oci alternatiu i cultura dispersa, no us perdeu l’article ‘Endinsem-nos en l’oci alternatiu: entitats juvenils‘. 

Per últim, si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i teniu qualsevol dubte o voleu més informació sobre el tematruqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram (652 878 122) o bé envieu-nos un correu a craj@crajbcn.cat!

*La classificació s’ha realitzat a l’Espai de treball d’Univers Alternatiu del Consell de Joventut de Barcelona el 8 de maig de 2019.

T'ha estat útil aquesta informació?

    POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

    El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

    Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

    Accepto la Política de privacitat.