La importància d’acompanyar a les persones en l’entrada i la sortida a l’entitat

Temàtiques: CuresEtiquetes:
relleu entitats
Darrera actualització: 18 maig 2023
Temps de lectura: 2 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Amb l’inici dels nous cursos o al llarg d’aquests, ens trobem que hi ha persones de la nostra entitat que deixen de participar-hi i noves membres que hi entren per primera vegada. Aquest flux de gent és molt positiu per l’entitat, ja que la regenera i la transforma, i forma part del relleu i del propi cicle de vida de les persones a l’entitat.

Una persona passa per diverses fases al llarg de la seva vida associativa: des de l’apropament i la incorporació, passant per moments de més o menys implicació i fins a la seva desvinculació.

En funció del moment en el qual es troben, i de moltes altres circumstàncies, les diferents persones que participen en una entitat adopten uns rols o uns altres.

Acostuma a ser positiu quan en una entitat hi trobem persones en diferents fases: persones que estan molt implicades en el projecte i amb ganes de treballar, persones que tot just l’acaben de conèixer i tenen ganes de saber-ne més, persones que l’acaben de conèixer, però no tenen clar si el volen seguir coneixent o no, persones amb molta experiència dins l’entitat amb capacitat de transmetre coneixements i maneres de fer, etcètera. Tothom, des del seu rol, pot aportar coses diferents!

Ara bé, és important ser conscients de la importància d’acompanyar col·lectivament aquest procés de relleu, tant d’entrada com de sortida. Fent-ho esdevindrem una entitat més democràtica posant les cures al centre, a la vegada que es generarà més motivació i implicació per part de tothom.

En termes generals, és recomanable definir un procediment (o protocol) d’acollida i de desvinculació i que s’estableixin unes persones concretes que s’encarreguin de dur-lo a terme. Tot i que és responsabilitat de totes, tenir unes persones referents ens ajuda a fer que no ens passi per alt i hi hagi algú que vetlli perquè es dugui a terme.

Tant aquest procés d’acollida com de desvinculació que haguem definit s’ha d’entendre com una guia que s’ha d’adaptar a cada cas concret: a la persona que entra, a les persones que acullen, al moment en què es troba l’entitat… (ens ha de facilitar la feina i no pas dificultar-la!)

Altres recursos d’interès

A més, si voleu aprofundir i tenir una idea més clara de com porteu aquest tema a la vostra entitat podeu contestar el formulari d’autodiagnosi sobre relleu i ens posarem en contacte amb vosaltres per iniciar un acompanyament o per realitzar una càpsula formativa a mida sobre la temàtica si hi esteu interessades.

També podeu contactar-nos a través del correu electrònic info@crajbcn.cat, el telèfon 93 265 52 17 o per Telegram Whatsapp.

T'ha estat útil aquesta informació?

    POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

    El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

    Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

    Accepto la Política de privacitat.