Reduïm els residus en els àpats de l’entitat

Darrera actualització: 30 juliol 2021
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Sovint les entitats organitzem trobades, assemblees, o altres activitats col·lectives que inclouen un àpat o piscolabis. Quants residus generem? Com organitzem els àpats a la nostra entitat? Contractem càterings de l’Economia Social i Solidària i amb criteris ambientals? Cuinem o comprem nosaltres els aperitius?

En aquest article veurem com ja des d’un inici, podem intentar reduir els residus segons què organitzem i on i què comprem. Ja són residus que ens estalviarem, i no haurem de gestionar la seva recollida i reciclatge.

La compra d’aliments

  • Podem evitar residus comprant a granel! Cada cop tenim més oferta d’aquest model de compra, i cada cop de més productes.
  • Elaborem nosaltres mateixos alguns plats com humus, truita de patates, olivada… en comptes de comprar-los fets.
  • En general, si el producte no ve de lluny (posem fora de Catalunya), és millor comprar els productes envasats en vidre o cartró, abans que els aliments envasats en plàstic, i en última instància com menys embolcalls millor (evitar els productes envasats individualment).
  • Fem servir bosses de roba i altres recipients reutilitzables per anar a comprar: carros, cistells, bosses de comprar el pa, bosses de malla reutilitzables per la fruita, carmanyoles, pots de vidre, etc.

Vaixella i estovalles

  • Si som originals, podem fer servir vaixella comestible (llesca de pa de barra o de pagès, altres masses de pasta, etc.
  • Fem servir en primera instància vaixella reutilitzable (la que fem servir totes a casa!), o de plàstic dur reutilitzable. Pels concerts fem servir gots de plàstic reutilitzables, tenim recursos al nostre abast! (vegeu següent apartat)
  • Si se’ns fa molt difícil fer servir vaixella reutilitzable, podem fer servir vaixella compostable, que és d’un sol ús però està feta amb materials naturals i després de fer-la servir la podem reciclar al contenidor de brossa orgànica i que vagi a parar a la planta de compostatge.
  • No és el mateix una vaixella compostable, que una de biodegradable, que bioplàstics! Els «bioplàstics» continuen sent plàstic, i la paraula porta a moltes ambigüitats.
  • Evitem la vaixella de plàstic d’un sol ús, de fet a partir del 3 de juliol del 2021, estarà prohibida i serà il·legal la comercialització d’aquesta.
  • Evitem també les estovalles si no són imprescindibles! Podem usar estovalles de tela!
  • Podem fomentar en la difusió de l’esdeveniment que la gent es porti el got de casa, en el cas de les festes, o el plat i coberts en el cas d’àpats populars.

Cessió de vaixella per entitats

La vaixella reutilitzable no cal comprar-la! Tenim diverses opcions per satisfer aquesta necessitat, i de manera gratuïta!

Compra i lloguer de vaixella

En última instància, si no hem pogut aplicar la resta d’opcions, sempre ens queda l’opció de comprar vaixella reutilitzable, o llogar-la pagant:

  • Sarau: venda de vaixella compostable i gots de plàstic reutilitzables personalitzats
  • Ecofestes: venda de gots, plats i altra vaixella reutilitzable personalitzada, lloguer de gots per a esdeveniments, lloguer de rentavaixelles i altres aparells de rentat.

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

    POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

    El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

    Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

    Accepto la Política de privacitat.