Recomanacions per gestionar els residus d’un esdeveniment
Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre esdeveniments. Consulta la resta d’articles a ‘Organització d’esdeveniments: tot el que cal saber‘ (CRAJ).
Per molt bé que es faci reduint els residus en l’organització d’àpats comunitaris i d’altres esdeveniments, malauradament sempre generarem algun residu. Si volem fer una bona gestió dels residus haurem de facilitar tant a l’organització com als participants la recollida selectiva. Això vol dir que ha de ser molt fàcil i entenedor per un participant de l’activitat el fet de separar la brossa. A continuació us proposem alguns consells per tal de gestionar els residus de l’esdeveniment.
Us recomanem també llegir aquest article pel que fa al reaprofitament alimentari. Anticipant-nos a la pròpia generació de residus, la gestió sempre serà menor: ‘Reduïm el malbaratament d’aliments en els àpats de l’entitat’ (CRAJ)
- Ús de papereres: usar el nombre adequat de papereres segons la quantitat de residus previstos. En activitats a la via pública, el districte és el responsable de facilitar-les, només cal demanar-les a la sol·licitud de permís d’activitat. Sinó sempre podeu contactar amb el/la tècnic/a del barri per tal de sol·licitar-les. A més, a cada districte hi ha un tècnic referent de Medi Ambient.
- Ús de bosses de brossa de colors: diferenciar-les amb bosses de colors (grogues pel plàstic, blaves pel cartró, verdes pel vidre, marrons per l’orgànic, negres pel rebuig). Contacteu amb una Aula Ambiental si en teniu al vostre districte! Ara les papereres que facilita l’Ajuntament de Barcelona també són de colors, les podeu demanar així com també contenidors de plàstic dur per les ampolles de vidre!
- Cartells de reciclatge: posar cartells de reciclatge clars i entenedors, que indiqui quin residu va a cada lloc i exemples de cada tipus. Els podeu demanar a les Aules Ambientals del vostre districte i també al CRAJ gratuïtament!
- Zona de reciclatge agrupada: és recomanable crear una zona compacta amb totes les papereres juntes i ben senyalitzat, en comptes de distribuir papereres per tot arreu sense cap criteri. Això crea més impacte visual i deixa clar que en aquell espai es recicla.
- Ubicació de les zones de reciclatge: tenint en compte la recomanació anterior, es poden crear un parell o tres de zones de reciclatge: orgànic a prop d’on la gent menja i per les persones que cuinen, plàstic i vidre a prop del concert, etc. També és recomanable crear una zona de reciclatge interna a les barres del concert (per exemple és un dels espais on es genera força plàstic i vidre).
- Comprovació del destí dels residus: és recomanable fer un seguiment al final de l’esdeveniment, assegurar-se que cada bossa acaba al contenidor corresponent. A vegades pot passar que s’ha fet una bona recollida selectiva durant tot l’esdeveniment, però en el pas final de dipositar les bosses de brossa als contenidors corresponents, acaba tot al mateix lloc.
- Residus o recursos?: tot el que llencem és un residu? No podem aprofitar cap dels materials? Per fer tallers amb material reciclat, reutilitzar algun material pel següent esdeveniment, etc.
- Gestió dels residus orgànics: ens podem informar si tenim algun punt de compostatge comunitari a prop d’on fem l’activitat. A Barcelona cada cop hi ha més espais on es fa compostatge, i horts comunitaris que també en fan i poden aprofitar aquests residus per abonar l’hort.
Altres recursos d’interès
- Tot el que cal saber per organitzar esdeveniments! (CRAJ)
- La sostenibilitat als esdeveniments (CRAJ)
- Aliments i àpats als esdeveniments (CRAJ)
- Reduïm els residus en els àpats de l’entitat (CRAJ)
- Reduïm el malbaratament d’aliments en els àpats de l’entitat (CRAJ)
- Guia ‘Som part del canvi’ (Grup Ecos, Opcions i SCI)
- Autodiagnosi en perspectiva ambiental (CRAJ)
Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.