Plantilla de certificat de donacions a l’entitat

Darrera actualització: 28 desembre 2022
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

A continuació us presentem un certificat que acredita les donacions a entitats no acollides a la llei de mecenatge.

La Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats no lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge estableix un règim supletori al general per a determinades entitats no lucratives, que a través del Model 036 es vulguin acollir als beneficis de la llei, sempre que compleixin els requisits.

Entitats acollides a la llei

El nombre d’entitats que es poden acollir a la llei és limitat, ja que només s’habilita aquesta possibilitat a les entitats que treballen pel que s’anomena l’interès general o bé comú, i a més el tenen reconegut com són:

 • Les fundacions
 • Les associacions declarades d’utilitat pública
 • Les ONGDs (organitzacions no governamentals de desenvolupament)

Aquestes tindran una sèrie de beneficis, entre els quals una major deducció en les donacions realitzades per part de persones físiques i jurídiques.

Entitats no acollides a la llei

Les quantitats donades per persones físiques a les fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, que no hagin optat a la Llei 49/2002 o bé que no compleixin les condicions i requisits per estar compreses en aquesta llei, originen un dret a una deducció del 10%, sempre que es disposi de justificació documental adequada.

Aquesta acreditació només serveix per a les donacions realitzades per les persones físiques, com s’explica detalladament:

Si la persona donant és una persona física, pot presentar el certificat emès per l’entitat en la seva declaració de la renda, donant-li dret a deduir un 10% del valor del donatiu, a la quota de l’IRPF del donant. Aquesta deducció té una limitació del 10% de la seva base liquidable sense possibilitat que, si se sobrepassa aquest límit, la deducció pugui ser aplicada en els anys següents, un límit al qui només haurà d’estar atenta la persona física.

En el cas que el donant sigui una persona jurídica no té dret a cap deducció.

És per això que les associacions que no s’acullen a la llei de mecenatge, acaben tendint a sol·licitar donacions per part de persones físiques i no de les jurídiques, ja que d’aquesta manera poden publicitar entre les persones físiques la deducció que tindran en la declaració de la renda si fan un donatiu a l’entitat, a diferència de les empreses que no n’obtindran cap.

Aquestes donacions habitualment es promocionen a través de la web o a través de campanyes de micromecenatge o crowdfunding. Per a més informació podeu consultar l’article ‘Micromecenatge o crowdfunding, una opció de finançament per a les entitats juvenils’ (CRAJ). Aquesta acreditació es fa mitjançant una certificació, que ha de complir uns determinats requisits establerts en l’article 6.1 del Reial decret 1270/2003.

Consulta i descàrrega de la plantilla

Com es fa servir la plantilla?

La plantilla està disponible en diferents formats: dos formats descarregables que us podeu baixar per treballar des del vostre ordinador i un format Drive que haureu de duplicar per poder treballar-hi en línia.

A més, tingueu en compte la següent llegenda:

 • Text en vermell: tot allò que heu de modificar o omplir.
 • Comentaris al marge: recomanacions, explicacions o aclariments per facilitar la comprensió de la plantilla.

Altres recursos d’interès

Per a més informació

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.