Plantilla de certificat de donacions a l’entitat
A continuació us presentem un certificat que acredita les donacions a entitats no acollides a la llei de mecenatge.
La Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats no lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge estableix un règim supletori al general per a determinades entitats no lucratives, que a través del Model 036 es vulguin acollir als beneficis de la llei, sempre que compleixin els requisits.
Entitats acollides a la llei
El nombre d’entitats que es poden acollir a la llei és limitat, ja que només s’habilita aquesta possibilitat a les entitats que treballen pel que s’anomena l’interès general o bé comú, i a més el tenen reconegut com són:
- Les fundacions
- Les associacions declarades d’utilitat pública
- Les ONGDs (organitzacions no governamentals de desenvolupament)
Aquestes tindran una sèrie de beneficis, entre els quals una major deducció en les donacions realitzades per part de persones físiques i jurídiques.
Entitats no acollides a la llei
Les quantitats donades per persones físiques a les fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, que no hagin optat a la Llei 49/2002 o bé que no compleixin les condicions i requisits per estar compreses en aquesta llei, originen un dret a una deducció del 10%, sempre que es disposi de justificació documental adequada.
Aquesta acreditació només serveix per a les donacions realitzades per les persones físiques, com s’explica detalladament:
Si la persona donant és una persona física, pot presentar el certificat emès per l’entitat en la seva declaració de la renda, donant-li dret a deduir un 10% del valor del donatiu, a la quota de l’IRPF del donant. Aquesta deducció té una limitació del 10% de la seva base liquidable sense possibilitat que, si se sobrepassa aquest límit, la deducció pugui ser aplicada en els anys següents, un límit al qui només haurà d’estar atenta la persona física.
En el cas que el donant sigui una persona jurídica no té dret a cap deducció.
És per això que les associacions que no s’acullen a la llei de mecenatge, acaben tendint a sol·licitar donacions per part de persones físiques i no de les jurídiques, ja que d’aquesta manera poden publicitar entre les persones físiques la deducció que tindran en la declaració de la renda si fan un donatiu a l’entitat, a diferència de les empreses que no n’obtindran cap.
Aquestes donacions habitualment es promocionen a través de la web o a través de campanyes de micromecenatge o crowdfunding. Per a més informació podeu consultar l’article ‘Micromecenatge o crowdfunding, una opció de finançament per a les entitats juvenils’ (CRAJ). Aquesta acreditació es fa mitjançant una certificació, que ha de complir uns determinats requisits establerts en l’article 6.1 del Reial decret 1270/2003.
Consulta i descàrrega de la plantilla
- Arxiu .odt
- Arxiu .docx
- Arxiu en línia (Drive). Atenció! Dupliqueu l’arxiu per poder fer-lo servir des de la vostra unitat (des del menú superior: ‘Fitxer’ > ‘Fes una còpia’)
Com es fa servir la plantilla?
La plantilla està disponible en diferents formats: dos formats descarregables que us podeu baixar per treballar des del vostre ordinador i un format Drive que haureu de duplicar per poder treballar-hi en línia.
A més, tingueu en compte la següent llegenda:
- Text en vermell: tot allò que heu de modificar o omplir.
- Comentaris al marge: recomanacions, explicacions o aclariments per facilitar la comprensió de la plantilla.
Altres recursos d’interès
- Donacions a les entitats juvenils: la llei de mecenatge (CRAJ)
- Micromecenatge o crowdfunding, una opció de finançament per a les entitats juvenils (CRAJ)
- La declaració d’utilitat pública (CRAJ)
- Guia ‘Eines de finançament privat’ (CRAJ)
Per a més informació
Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.