Micromecenatge o crowdfunding, una opció de finançament per a les entitats juvenils

Temàtiques: FinançamentEtiquetes:
Darrera actualització: 21 abril 2020
Temps de lectura: 2 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Us heu plantejat mai fer una campanya de micromecenatge? Quins tipus de plataformes hi ha i com escollir-les? I quina fiscalitat implica per a l’entitat aquests ingressos?

En aquest article s’aborden tots aquests aspectes relacionats amb el micromecenatge, tenint en compte que el finançament de projectes i activitats és un àmbit destacat de les entitats juvenils i que sempre és un bon moment per pensar noves estratègies de captació de fons! 

Explorant el micromecenatge com a eina de captació de fons

El micromecenatge (o crowdfunding) permet obtenir finançament a partir de la suma d’aportacions individuals, ja sigui de persones físiques o entitats. Alguns dels aspectes clau a l’hora de plantejar una campanya de micromecenatge són:

 • Establir l’objectiu de la campanya. Pot ser una campanya de recaptació de fons per al sosteniment de la tasca de l’entitat en general o bé per un projecte concret.
 • Detallar per a què es necessiten els recursos i a què es destinaran. És important aportar aquesta informació de cara a generar confiança i ser transparents.
 • Definir el públic objectiu al qual s’adreça la campanya.
 • Pensar i dissenyar l’estratègia comunicativa que es seguirà per tal de fer-ne difusió i poder assolir l’objectiu (canals de comunicació que s’utilitzaran, missatge que es donarà, periodicitat…).
 • Actualitzar constantment la informació de la campanya i agrair a les persones que col·laboren en la campanya.

Tipus de plataformes i exemples

Hi ha diferents tipus de plataformes de micromecenatge, però les que més s’adapten a les necessitats de les entitats juvenils són:

 • Plataformes basades en recompenses: Les persones o entitats que fan una aportació esperen a canvi una recompensa basada en un producte o servei, per exemple, una samarreta, un llibre, un reconeixement a les xarxes socials de l’entitat, etc. Alguns exemples: GoteoHazlo posibleVerkamiTot sumaLánzanosUlule

A l’hora d’escollir una plataforma per a la vostra campanya, us recomanem que mireu bé quines són les condicions de cada una. Alguns dels aspectes a tenir en compte és si cobren comissions o no, què passa si no s’arriba a l’objectiu fixat, quina durada pot tenir la campanya, etc. Podeu consultar aquesta comparativa: Quadre comparatiu plataformes.

Fiscalitat i legalitat associada al micromecenatge

És important saber que hi ha diferents aspectes fiscals que regulen el micromecenatge, en funció de quin tipus es tracti, i cal informar-se’n bé abans d’iniciar una campanya. Per exemple, en el cas que només es rebin donacions i no hi hagi recompensa, s’entén com una donació exempta de tributar per a les associacions constituïdes, en canvi si s’ofereix una recompensa caldrà incloure un 21% d’IVA en l’aportació total.

A més, tingueu en compte que les donacions poden comportar beneficis fiscals a les persones que les fan. Algunes plataformes de micromecenatge gestionen els tràmits per tal d’oferir als donants l’opció de deduir a la seva declaració de la renda part de les donacions realitzades. Podeu conèixer més sobre la llei de mecenatge en l’article ‘Donacions a les entitats juvenils: llei de mecenatge‘ (CRAJ).

I si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i us esteu plantejant iniciar una campanya per aconseguir finançament a través de micromecenatgetruqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram (652 878 122) o envieu-nos un correu a assessoraments@crajbcn.cat us donarem un cop de mà!

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.