Micromecenatge o crowdfunding, una opció de finançament per a les entitats juvenils
Us heu plantejat mai fer una campanya de micromecenatge? Quins tipus de plataformes hi ha i com escollir-les? I quina fiscalitat implica per a l’entitat aquests ingressos?
En aquest article s’aborden tots aquests aspectes relacionats amb el micromecenatge, tenint en compte que el finançament de projectes i activitats és un àmbit destacat de les entitats juvenils i que sempre és un bon moment per pensar noves estratègies de captació de fons!
Explorant el micromecenatge com a eina de captació de fons
El micromecenatge (o crowdfunding) permet obtenir finançament a partir de la suma d’aportacions individuals, ja sigui de persones físiques o entitats. Alguns dels aspectes clau a l’hora de plantejar una campanya de micromecenatge són:
- Establir l’objectiu de la campanya. Pot ser una campanya de recaptació de fons per al sosteniment de la tasca de l’entitat en general o bé per un projecte concret.
- Detallar per a què es necessiten els recursos i a què es destinaran. És important aportar aquesta informació de cara a generar confiança i ser transparents.
- Definir el públic objectiu al qual s’adreça la campanya.
- Pensar i dissenyar l’estratègia comunicativa que es seguirà per tal de fer-ne difusió i poder assolir l’objectiu (canals de comunicació que s’utilitzaran, missatge que es donarà, periodicitat…).
- Actualitzar constantment la informació de la campanya i agrair a les persones que col·laboren en la campanya.
Tipus de plataformes i exemples
Hi ha diferents tipus de plataformes de micromecenatge, però les que més s’adapten a les necessitats de les entitats juvenils són:
- Plataformes basades en donacions: les persones o entitats que fan aportacions monetàries no esperen una recompensa a canvi. A continuació, alguns exemples d’aquest tipus de plataformes: Teaming, Kukumiku, Mi aportación, Mi grano de arena, Gofundme, Better now, Get your cause, …
- Plataformes basades en recompenses: Les persones o entitats que fan una aportació esperen a canvi una recompensa basada en un producte o servei, per exemple, una samarreta, un llibre, un reconeixement a les xarxes socials de l’entitat, etc. Alguns exemples: Goteo, Hazlo posible, Verkami, Tot suma, Lánzanos, Ulule…
A l’hora d’escollir una plataforma per a la vostra campanya, us recomanem que mireu bé quines són les condicions de cada una. Alguns dels aspectes a tenir en compte és si cobren comissions o no, què passa si no s’arriba a l’objectiu fixat, quina durada pot tenir la campanya, etc. Podeu consultar aquesta comparativa: Quadre comparatiu plataformes.
Fiscalitat i legalitat associada al micromecenatge
És important saber que hi ha diferents aspectes fiscals que regulen el micromecenatge, en funció de quin tipus es tracti, i cal informar-se’n bé abans d’iniciar una campanya. Per exemple, en el cas que només es rebin donacions i no hi hagi recompensa, s’entén com una donació exempta de tributar per a les associacions constituïdes, en canvi si s’ofereix una recompensa caldrà incloure un 21% d’IVA en l’aportació total.
A més, tingueu en compte que les donacions poden comportar beneficis fiscals a les persones que les fan. Algunes plataformes de micromecenatge gestionen els tràmits per tal d’oferir als donants l’opció de deduir a la seva declaració de la renda part de les donacions realitzades. Podeu conèixer més sobre la llei de mecenatge en l’article ‘Donacions a les entitats juvenils: llei de mecenatge‘ (CRAJ).
I si sou una associació o col·lectiu de joves de Barcelona i us esteu plantejant iniciar una campanya per aconseguir finançament a través de micromecenatge, truqueu-nos al 93 265 52 17, escriviu-nos per WhatsApp o Telegram (652 878 122) o envieu-nos un correu a assessoraments@crajbcn.cat i us donarem un cop de mà!