Gestió econòmica: tot el que cal saber
Els recursos econòmics acostumen a ser bàsics per desenvolupar el projectes d’una entitat. I, per tant, la gestió econòmica és un dels reptes amb el qual es troben diàriament les associacions juvenils, entesa com l’eina que permet conèixer, planificar i portar el control dels recursos econòmics de l’associació per prendre les decisions correctes. D’altra banda, la gestió econòmica ajuda a complir amb les obligacions legals pertinents.
Índex
La gestió econòmica inclou el següent cicle de tasques
- Anàlisi: ser conscients de les necessitats i els recursos de l’associació i debatre quin model de gestió es vol tenir.
- Planificació: preveure i organitzar els recursos per tirar endavant la planificació de l’associació de la manera més realista i ajustada al moment que viu l’entitat.
- Implementació: portar al dia l’activitat econòmica de l’entitat i fer una bona gestió de la documentació econòmica.
- Seguiment: anar revisant el plantejament inicial i els moviments econòmics de l’entitat.
- Avaluació: millorar els aspectes que s’hagin desviat de la planificació econòmica i avaluar la gestió que s’ha fet.
Tot això us facilitarà molt la tasca que a vegades sembla tan complexa per membres d’associacions que no són expertes en la matèria. Caldrà, també, mantenir una metodologia de treball constant, ordenada, coherent i que desperti l’interès i la participació de totes les membres de l’associació per saber què està passant dintre de les tresoreries!
Obligacions econòmiques
- Pressupost: relació de les despeses i ingressos que hi ha previstes en una associació o col·lectiu durant un any (o curs). També es pot elaborar un pressupost de tresoreria. Us ajudarà a preveure les dates concretes en què s’haurien de realitzar els moviments monetaris de l’entitat i evitar així problemes de liquiditat.
- Eines comptables: control de les entrades i sortides de diners de l’entitat amb el llibre de caixa, acompanyat d’un control pressupostari per veure com evoluciona el pressupost plantejat inicialment. Un cop acabat l’any (o curs), obtindreu l’execució pressupostària com a resultat de tot l’exercici.
- Comptes anuals: documents comptables que us ajudaran a portar un control més exhaustiu de les vostres tresoreries com el balanç de situació i el compte de pèrdues i guanys.
- Facturació: les factures justifiquen les transaccions econòmiques que s’han realitzat en l’activitat de l’associació com a document formal de caràcter mercantil que indica una compravenda d’un bé o servei.
- Justificació econòmica de subvencions d’un projecte: si rebeu subvencions d’organismes públics haureu de justificar les despeses amb factures. Més enllà d’això, caldrà que feu un seguiment econòmic del projecte.
- Llei de transparència: aquesta llei té per objecte facilitar a la ciutadania el coneixement de les actuacions de les administracions públiques així com el control i la transparència del destí dels diners públics, dotant de claredat tot allò que es fa des de les associacions.
Equip o comissió responsable de la gestió econòmica
Una de les millors maneres de gestionar la tresoreria és tenir un equip o comissió que s’encarregui de fer el control i el seguiment anual de les tasques i les obligacions econòmiques. Aquest equip és el responsable d’informar a les membres de l’entitat de quin és l’estat econòmic de l’entitat i donar suport a l’hora de prendre les decisions amb la resta de l’equip. Les tasques de tresoreria s’han d’aprendre i portar al dia i per tant, és important ser més d’una persona i tenir en compte el relleu de l’equip. És una bona pràctica elaborar un document o protocol sobre com és la gestió econòmica de la vostra entitat per futures membres a la comissió.
Per últim, per tenir una bona gestió de les tasques del dia a dia us recomanem tenir una carpeta digital compartida amb tota la junta que inclogui tota la documentació econòmica. A més de tenir un document amb totes les dades bancàries actualitzades de les sòcies (si s’escau) i un cronograma anual amb les tasques que haureu d’anar fent a mesura que avança l’any o curs.
Altres recursos d’interès
- Comptes anuals: balanç, compte de pèrdues i guanys i memòria (CRAJ)
- Eines comptables: llibre de caixa i control pressupostari (CRAJ)
- El pressupost (CRAJ)
- Plantilla de pressupost (CRAJ)
- Facturació: tipus i obligacions (CRAJ)
- Justificació econòmica de subvencions d’un projecte (CRAJ)
- Llei de transparència (CRAJ)
- Plantilla de control d’ingressos i despeses en efectiu (CRAJ)
- Plantilla de llibre de caixa i control pressupostari (CRAJ)
- Plantilla de rebut de pagament (CRAJ)
- Finançament i gestió econòmica en l’organització d’esdeveniments (CRAJ)
- Tresoreria transformadora: les finances ètiques en l’associacionisme juvenil (CRAJ)
- Gestió econòmica (Torre Jussana)
- Terminis de conservació dels documents econòmics (Xarxanet)
Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.