Associació o cooperativa?

Temàtiques: Creació d'entitatsEtiquetes:
Darrera actualització: 26 juliol 2021
Temps de lectura: 3 min.

Comparteix:

Cerca..
Filtra contingut
Tipus de contingut
Actualitat
Coneixement
Plantilles
Temàtiques

Aquest article forma part d’una sèrie d’articles sobre creació d’entitats. Consulta la resta d’articles a ‘Creació d’una associació: tot el que cal saber‘ (CRAJ).

Us esteu plantejant constituir i tirar endavant una iniciativa col·lectiva, sense ànim de lucre, basada en un funcionament democràtic i amb voluntat de transformació social? Hi ha diverses possibilitats que permeten emmarcar una iniciativa de caràcter col·lectiu i sense ànim de lucre.  En aquest article ens centrarem en dues formes jurídiques possibles: associació o cooperativa.

Aquestes formes jurídiques es solen englobar en el marc de l’Economia Social i Solidària (ESS). Podem definir l’ESS com “un conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, els membres de les quals, de forma associativa, cooperativa, col·lectiva o individual, creen, organitzen i desenvolupen democràticament i sense que necessàriament tinguin ànim de lucre, accions i serveis per satisfer necessitats socials, materials, de cures…”. Definició extreta de l’informe L’economia social i solidària a Barcelona (La Ciutat Invisible).

Centrant-nos de nou en les associacions i cooperatives, constatar com són vàries les diferències entre aquestes formes jurídiques, partint de la premissa que són diferents lleis les que les regulen. Una de les principals és referent a l’activitat econòmica i la voluntat d’autoocupació. En aquest sentit, per a les cooperatives l’activitat econòmica és un element clau en el seu funcionament, en canvi, per a les associacions representa solament un complement i en cap cas dóna resposta a una voluntat d’autoocupar-se. 

Hi ha altres diferències notables pel que fa al capital social mínim per fundar-les (en les cooperatives és 3000 €, en les associacions 0, tot i que s’han de pagar taxes de constitució), el tipus de responsabilitat (limitada en el cas de les cooperatives, i solidària en el cas de les associacions), els òrgans necessaris, les figures de la base social… entre altres aspectes. 

Podeu consultar totes aquestes diferències entre associació i cooperativa en el quadre comparatiu del Tríptic Associació o Cooperativa (Torre Jussana i Coòpolis). En aquest també s’inclou un mapa que us guiarà en el moment de decidir quina d’aquestes dues formes jurídiques és la idònia per desenvolupar el vostre projecte. 

Per aprofundir sobre què és una associació podeu llegir els articles ‘Què és una associació?’ (CRAJ) i ‘Què entén el CJB per associacionisme juvenil?’ (CRAJ). Una cooperativa, tal com descriu l’Aliança Cooperativa Internacional, és “una associació autònoma de persones que s’han agrupat voluntàriament per satisfer les seves necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals comuns, a través d’una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica”. Per aprofundir sobre cooperatives podeu llegir la guia ‘Feu-vos Coop! – Guia jove per ser una cooperativa’ (CJB). Si el model cooperatiu us crida, demaneu un assessorament a Coòpolis!

Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, és un dispositiu de foment i promoció de l’Economia Social i Solidària a la ciutat que s’orienta prioritàriament a la creació de noves cooperatives així com a la generació de llocs de treball en cooperatives existents. Acompanyen projectes en la seva posada en marxa i constitució com a cooperatives, en aquells aspectes centrals per a la seva activitat i faciliten eines i recursos per a la seva consolidació i creixement. També dissenyen itineraris per a la transformació d’associacions i altres formes d’empreses a cooperatives. Per sol·licitar acompanyament es pot fer a través d’aquest enllaç: Assessorament de Coòpolis.

Altres recursos d’interès

 • Tràmits per crear una cooperativa – Generalitat de Catalunya: Accés als diferents tràmits per crear una cooperativa.
 • La Coordi. Comerç just i finances ètiques: La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques es va crear a l’octubre de 2018, agrupant a 5 entitats SETEM Catalunya, Alternativa3, FETS – Finances Ètiques, Associació Fiare Catalunya, Oxfam Intermón i més endavant es va sumar la Xarxa d’Economia Solidària (XES). 
 • Aracoop: És un programa de cooperació publicoprivada per al foment de l’economia social i el cooperativisme a Catalunya. Al portal web es poden trobar recursos, formació, guies, actors principals del sector, subvencions, així com vídeos i informació diversa d’un ventall d’experiències cooperatives, entre les quals experiències de transformació.
 • Federació de cooperatives de treball de Catalunya: Web de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, l’entitat que agrupa, lidera i representa el cooperativisme de treball de Catalunya. La Federació proposa orientació personalitzada i programes de creixement per a les cooperatives que tot just comencen i per a les que acumulen una llarga trajectòria.
 • Hi ha un munt de cooperatives que es dediquen a fer acompanyament i assessorament a cooperatives de nova creació: La Ciutat Invisible, Labcoop, Calidoscoop, Impuls Cooperatiu de Sants i Coopdemà.

Si teniu dubtes o necessiteu un cop de mà, poseu-vos en contacte amb nosaltres o demaneu-nos un assessorament gratuït escrivint a info@crajbcn.cat, trucant al 93 265 52 17 o per Telegram o WhatsApp.

T'ha estat útil aquesta informació?

  POLÍTICA DE PRIVACITAT. De conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril (GDPR), i la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre (LOPDGDD), t'informem de:

  El responsable de les dades facilitades lliurement és el Consell de la Joventut de Barcelona (NIF V08825804), amb seu a l’Espai Jove La Fontana, carrer Gran de Gràcia, 190-192, Barcelona, telèfon 93 265 4736 i correu electrònic cjb@cjb.cat. En nom de l'organització tractem la informació que ens facilites amb la finalitat d'oferir el servei sol·licitat. D’acord amb els convenis de gestió cívica dels diferents serveis entre el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, aquests drets podran ser cedits total o parcialment a l’Ajuntament de Barcelona, amb el mateix objectiu d’activitat que regula el conveni de gestió. Les dades proporcionades es conservaran mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal.

  Així mateix, t’informem que pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i els de limitació i oposició al seu tractament tot adreçant-te a carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona (Barcelona), escrivint al correu dades@cjb.cat o reclamant a aepd.es.

  Accepto la Política de privacitat.