Conflictologia: El dret a la protesta davant de la crisi global i el gir autoritari actual

Al curs de conflictologia, que constarà de 10 sessions entre el 15 i el 25 de novembre a Barcelona, parlarem del marc legal de la protesta, del model policial, la militarització creixent i altres mesures autoritàries i mecanismes repressius com a resposta neoliberal a la crisi multidimensional global que vivim i a les protestes i moviments polítics que s’hi oposen.

Amb aquest curs de conflictologia volem oferir eines i pistes de caire més teòric, però també vinculades a l’acció (praxis) política militant de col·lectius i activistes que lluiten a peu de carrer, que ens permetin aprofundir des d’una perspectiva crítica i panoràmica en la situació que estem travessant actualment. Mirarem d’entendre des de diferents perspectives, incloent-hi l’estudi de casos concrets a nivell local i internacional, quines són les causes darrere la repressió que amenaça al dret a la protesta. Des de l’àmbit legal, econòmic, de model policial, o geopolític, entre d’altres, compartirem guies i coneixements que ens permetin fer una anàlisi d’una realitat greu, complexa i desafiant que s’oposa a qualsevol moviment de transformació en clau de justícia global.

A finals de 2022 estem en una situació de crisi global de múltiples dimensions i gravetat creixent que qüestiona els fonaments últims del sistema capitalista dominant. Inflació desbocada, deute disparat, precarització aguditzada (atur, temporalitat, treball informal, salaris devaluats) són circumstàncies que s’estan vivint a molts indrets del planeta quan encara no ens havíem “recuperat” de la crisi financera del 2008.

Aquests fenòmens, a més, estan directament o indirecta relacionats amb una emergència climàtica cada cop més present en el nostre dia a dia, i que es manifesta amb una competència cada cop més voraç pels recursos energètics i naturals (gas, petroli, minerals per a les tecnologies) o amb l’augment dels moviments migratoris causats per fenòmens naturals extrems, per la citada situació socio-econòmica o per conflictes bèl·lics, entre altres causes. Dones, nenes i joves cada cop més invisibilitzades i abocades a treball reproductiu no pagat i a múltiples violències, com les que reben també persones migrades i racialitzades arreu d’Europa. Entre elles, les que es produeixen en el marc de conflictes bèl·lics inter-imperialistes creixents, dels quals el que més atenció ha rebut és a Ucraïna, però no és ni de bon tros ni el primer ni l’únic.

Davant d’aquestes situacions, persones i pobles d’arreu s’organitzen i es manifesten per exigir i aconseguir transformacions profundes i sostenibles, per defensar els seus drets fonamentals que en el context descrit són sistemàticament vulnerats. Els esclats de ràbia i indignació han augmentat en freqüència i intensitat els darrers anys, amb capacitat de mobilitzar grans masses de la població i aconseguir canvis significatius tot i la repressió rebuda. Exemples d’aquest fet els trobem a Xile o Colòmbia els darrers anys, però també a Palestina, el Sàhara o més recentment a l’Iran.

Per la seva banda, l’extrema dreta ha crescut en força, organització i visibilitat, entrant cada cop més a governs i institucions d’arreu. La inversió en despesa militar i tecnologia repressiva no para de créixer, i les legislacions de diversos països estan virant cap a posicions més conservadores i autoritàries per facilitar el control social de la població. El gir autoritari i de caire repressiu amenaça al dret a la protesta i a l’organització política que es disposi a qüestionar a les institucions, als responsables polítics o al mateix sistema que hi ha darrere la crisi i els seus impactes. I ho fa mentre fa els ulls grossos, o directament reforça, la violència, la discriminació i l’odi que difon i promou l’extrema dreta contra dones, migrants, pobres i persones LGTBIQ+.

Per donar resposta a aquest context, la formació és essencial. És per això que la XVIa edició del curs de conflictologia tractarà sobre el dret a la protesta davant de la crisi global i el gir autoritari actual, amb un focus especial a la regió mediterrània. Si voleu participar d’aquest curs, podeu consultar-ne a sota el programa i inscriure-us al formulari. Com veureu, comptarem amb ponents amb àmplia experiència teòrica i militant en àmbits diversos.

Informació pràctica

Dates: 15, 17, 22, 24 i 25 de novembre del 2022
Lloc: La Vaqueria de l’SCI (C/ del Carme, 95, Bcn)
Horari: de 17 a 20 h
Preu: per a no sòcies 20 € retornables*
Inscripcions a través d’aquest formulari i pagament a través d’aquesta pàgina.

* Es retornarà l’import complet del curs amb l’assistència al 80% de les sessions. Gratuït per sòcies.

** Per obtenir el certificat del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya cal assistir a un 80% de les sessions.

Més informació

Data

Dimarts 15 novembre 2022 - Divendres 25 novembre 2022
Realitzat!

Horari

17:00 - 20:00

Més informació

Llegir més

lloc

La Vaqueria de l’SCI Catalunya
Carrer del Carme, 95
Totes les temàtiques

Organitzador

SCI Catalunya
Tel
934 417 079
Email
info@scicat.org
Web
https://www.scicat.org/
Inscriu-te!